Amnesty Oldenzaal

Terugblik actie WRITE FOR RIGHTS 2022

write for rights 22

 


COX 5607 

 WRITE FOR RIGHTS ACTIE IN OLDENZAAL   
 Op vrijdag 9 december heeft wethouder Maaike Rödel brieven ondertekend in de Amnesty stand   
in het Oldenzaalse stadhuis ter gelegenheid van 'De Dag Van De Rechten Van De Mens'.

Op woensdag 21 december hebben we de bakkerskar in de bibliotheek in Oldenzaal weer leeg gemaakt en plaats gemaakt voor andere interessante zaken. De aktie is goed verlopen en nu gaan wij tellen hoeveel brieven en kaarten er in de 'brievenbus' zijn beland. Het is allemaal fantastisch verlopen en we hopen dat we de scores van vorig jaar zullen overtreffen.

Alle mensen die de moeite hebben genomen om brieven te schrijven of voorbeeld brieven te ondertekenen heel erg bedankt. 

Medewerkers van Oldenzaalse bibliotheek heel hartelijk bedankt dat wij de bakkerskar ook dit jaar weer mochten gebruiken. 

 

RESULTATEN

write for rights 22
Land  naam  getypte brief  handgeschreven groetenkaart
Marokko Nasser Zefzafi  87  24  13
Rusland  Aleksandra Skochilenko  187  25  12
Kameroen Dorgelesse Nguessan  89  26  16
Cuba Luis Manuel Otera  99  23  15
Iran Vahid Afkari  95  23  15
Paraguay Yren, Rotela en Mariana    22 13
Bangladesh Shahnewaz Chowdhury    24  15
Frankrijk Zineb Redouane   22 12
Zimbabwe Cecillia, Joanah en Netsai   24 16
Totaal   557 213 127

Totaal aantal getekende brieven 770.   Vorig jaar waren dat er 751

 Marokko

 87 ondertekend    -    24 handgeschreven   -   13 groetenkaarten

Nasser Zefzafi (Marokko)

In 2016 gingen bewoners van het Marokkaanse Rif-gebied de straat op na de dood van een visboer. Hij werd verpletterd in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn in beslag genomen vis eruit te halen. Dat was de aanleiding voor massale demonstraties waarin burgers hun onvrede over het bewind in Marokko uitten. Nasser speelde een belangrijke rol in Hirak El-Rif, een beweging die hervormingen nastreeft. Hij werd opgepakt omdat hij een preek in een moskee onderbrak. Nasser zit al lange tijd onder verschrikkelijke omstandigheden in eenzame opsluiting. Hij werd gemarteld en tot 20 jaar cel veroordeeld. We schrijven voor zijn vrijlating.

Aleksandra Skochilenko (Rusland)

Aleksandra verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog. Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra heeft een chronische darmaandoening, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Vraag om haar vrijlating.

 Rusland

187 ondertekend  -  25 handgeschreven  -  12 groetenkaarten      

 Kameroen

 89 ondertekend    -    26 handgeschreven   -   16 groetenkaarten

Dorgelesse Nguessan (Kameroen)

Dorgelesse maakte zich zoveel zorgen over de groeiende armoede in haar land, dat ze voor het eerst van haar leven ging demonstreren. Ze werd tijdens het protest gearresteerd en door de autoriteiten beschuldigd van ‘rebellie, samenscholing en het bijwonen van bijeenkomsten en openbare demonstraties’. Een militaire rechtbank veroordeelde haar vervolgens tot 5 jaar gevangenisstraf terwijl ze niets heeft misdaan. Dorgelesse is de kostwinner van haar gezin dat ze nu niet kan onderhouden. Schrijf voor haar vrijlating.

Luis Manuel Otero Alcántara (Cuba)

Luis Manuel is een van de leiders van de San Isidro-beweging: een groep kunstenaars, journalisten en activisten die opkomen voor het recht op vrije meningsuiting. Luis Manuel is faliekant tegen een wet die kritische kunstenaars het zwijgen oplegt. Toen hij een video online zette waarin hij zei dat hij zou deelnemen aan een grote demonstratie tegen het regeringsbeleid, werd hij opgepakt en kreeg hij een gevangenisstraf van 5 jaar. We schrijven voor zijn vrijlating.

 HongKong

 99 ondertekend    -    23 handgeschreven   -   15 groetenkaarten 

 Iran

 95 ondertekend    -    23 handgeschreven   -   15 groetenkaarten

Vahid Afkari (Iran)

In 2017 en 2018 demonstreerde Vahid op een vreedzame manier tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land. Daarvoor werd hij gearresteerd en tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen veroordeeld. Vahid werd gemarteld om hem misdrijven te laten ‘bekennen’ die hij niet heeft gepleegd. Hij zit nog steeds in eenzame opsluiting. Zijn broers Habib en Navid demonstreerden ook vreedzaam. Habib kreeg dezelfde straf maar is nu vrij. Zijn andere broer, Navid, werd geëxecuteerd. Vraag om Vahids vrijlating.

Paraquai:           Yren, Rotela en Mariana 22 handgeschreven brieven  -   13 groetenkaarten
Bangladesh:      Shahnewaz Crowdhury 24 handgeschreven brieven  -   15 groetenkaarten
Frankrijk:          Zineb Redouane 22 handgeschreven brieven  -   12 groetenkaarten
Zimbabwe:       Cecillia Joanah en Netsai 24 handgeschreven brieven  -   16 groetenkaarten
Totalen 92 handgeschreven brieven  -   56 groetenkaarten